Ponedeljek, 17. junija 2024, 5.39

Porazni podatki, ki niso v ponos stroki: Vsak deseti zdravniški postopek v EU z napakami

Zdravniške napake so resen izziv za zdravstvene sisteme v Evropi

Po podatkih Evropske komisije se v vsakem desetem zdravniškem postopku v Evropski uniji pojavijo napake, ki povzročijo škodljive posledice za bolnike, je v nemškem časniku Die Welt opozorila evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu.

Zaradi zdravniških napak je tako na letni ravni v sedemindvajseterici prizadetih okoli 15 milijonov bolnikov, po navedbah strokovnjakov pa  zaradi napak umre vsak tisoči bolnik v bolnišnični oskrbi. Po podatkih Bruslja so zdravniške napake resna težava za kar 78 odstotkov državljanov EU, zaradi česar bi morale po prepričanju Vasiliujeve članice EU čim prej ukrepati.

 

zdravnicaGIGI.jpg

V primeru napak je treba olajšati sprožanje tožb in odškodninskih zahtevkov

»Od članic pričakujemo, da bodo začele izvajati celo vrsto priporočil, ki naj bi izboljšala varnost bolnikov. Med njih spada tudi to, da pacientom v primeru napak olajšajo sprožanje tožb in odškodninskih zahtevkov,« je dejala komisarka za zdravje Andrula Vasiliu.

Evropska komisija je sicer oktobra lani sprejela zdravstveno strategijo, s katero je začrtala usmeritve EU na področju zdravja v obdobju 2008–2013. Strategija stremi k zagotavljanju dobrega zdravja v starajoči se Evropi, zaščiti državljanov Unije pred zdravstvenim tveganjem ter podpori dinamičnim zdravstvenim sistemom. Evropska unija sicer na področju zdravstvene oskrbe nima pristojnosti, članice pa svojo politiko in ukrepe ob pomoči Bruslja usklajujejo v okviru t. i. odprte metode usklajevanja, ki med drugim vsebuje izmenjavo najboljših primerov prakse, postavljanje meril in sodelovanje v različnih projektih.