Evropska unija: epidemija ali pandemija, koronavirus je v vsakem primeru prišel tudi v naš del Evrope

WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) na prvem mestu glede virusa SARS-CoV-2 svetuje samozaščito, države so prisiljene tudi v odrejanje izolacij in karanten, tudi večjih območij

Ali smo po svetu in tudi v naših srednjeevropskih krajih priče epidemiji ali pandemiji?

profimediafeb1.jpg

Vprašanje poimenovanja dejansko niti ni pomembno, koronavirus je v vsakem primeru prišel/priletel ... v naš del Evrope. Najverjetneje bodo le zelo redki kraji tudi v Sloveniji, v katerih z njim ne bomo imeli opravka.

profimediafeb2.jpg

Po svetu v letu 2020 spremljamo javnozdravstveno krizo, ki izvira s Kitajskega. Spremljamo osebe v popolni delovnozaščitni opremi, z zaščitnimi maskami, oblačili ... Cepiva še precej časa ne bo, priporočajo se samozaščita, izogibanje prentrpanim prostorom, umivanje in razkuževanje rok ... ter sledenje drugim navodilom pristojnih javnozdravstvenih organov.

profimediafeb11.jpg

V številnih državah se izvajajo priprave oz. ukrepi, da bi bilo posledic čim manj oz. da bi bile po možnosti hujše preprečene.

profimediafeb7.jpg

Videti je, da pri koronavirusu ne gre samo za gripi podobno bolezen, saj po svetu in predvsem v Evropi nikoli nismo bili deležni primerljivih priprav za bitko s kakim podobnim nevidnim sovražnikom oz. ukrepov razkuževanja javnih površin, prevoznih sredstev, postaj ...

profimediafeb13.jpg

V bolnišnicah se pripravljajo na izolacije okuženih oseb, medicinsko in reševalno osebje pripravlja in kompletira svojo zaščitno opremo, razkužila ...

profimediafeb9.jpg

Bolnišnice, ki se nevarnosti zavedajo, nabavljajo oz. pripravljajo tudi vse medicinske naprave za podporno respiratorno zdravljenje v pogojih izolacije oz. karantene.

profimediafeb8.jpg

Na vstopnih točkah na letališčih in v druge objekte lahko najdemo za telesno temperaturo občutljive kamere, osebe, ki merijo telesno temperaturo potnikov oz. zaposlenih.

profimediafeb10.jpg

Z območij, ki so v karanteni, kot so od februarja 2020 tudi nekateri kraji v Italiji, vojska in policija preprečujeta vstop in izstop z nevarnega oz. zaprtega območja.

profimediafeb6.jpg

Hrano in druge dnevne potrebščine dostavljavci odlagajo na kontrolnih točkah, osebe v karanteni oz. z zaprtega območja pa jih prevzemajo ob cestah, otroci se šolajo po internetu oz. na daljavo ...

profimediafeb3.jpg

Že po nekaj tednih spopadanja z virusom COVID-19 je jasno, da bo ta vplival na vsakodnevno življenje in ga vsem otežil. (Samo)zaščita je stvar vsakega posameznika in tudi zaposlenih, ki imajo opravka s strankami oz. s sodelavci v službi.

profimediafeb4.jpg

Jasno je tudi, da bo posledica tudi velika gospodarska škoda, panično so hitro odreagirale tudi borze. Že je prišlo do velikega upada turističnih nočitev, letalskih prevozov, izpadov proizvodnje, znižanja industrijskih naročil ...

profimediafeb12.jpg

Odpovedujejo se tradicionalne mednarodne prireditve, kot je bil odpovedan ženevski avtomobilski sejem, ne priporočajo se masovne športne prireditve, odpovedane so tudi motoprireditve, v nevarnosti pa so tudi poletne olimpijske igre v Tokiju.

profimediafeb5.jpg

V tem trenutku so številne posledice, ki bodo nastale zaradi koronavirusa (SARS-CoV-2oz. okužb in bolezni (Covid-19), kot ga je poimenoval WHO, nejasne.