Ponedeljek, 17. junija 2024, 6.10

Googla v Bruslju oglobili z do zdaj rekordnih 2,42 milijarde evrov

Oškodovancem so na voljo še civilne odškodninske tožbe, Googlu pa pritožba, ki jo bo po napovedih najverjetneje vložil

Evropska komisija je družbi Google naložila plačilo globe v višini 2,42 milijarde evrov, to je do zdaj najvišja globa, pred leti je bil namreč v Evropski uniji rekordno kaznovan Intel s približno milijardo evrov. EK ugotavlja, da je internetna megadružba kršila protimonopolna pravila EU. V Bruslju so tako ugotovili, da je Google »zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik in dajal nezakonito prednost svoji storitvi primerjave cen. Podjetje mora v 90 dneh opustiti to prakso, sicer mu grozi denarna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa podjetja Alphabet, ki je matična družba podjetja Google,« pravi EK.

»Google je leta 2004 vstopil na ločen trg storitev primerjave cen v Evropi z iskalnikom Froogle, ki se je leta 2008 preimenoval v Google Product Search, od leta 2013 pa se imenuje Google Shopping. Storitev potrošnikom omogoča primerjavo izdelkov in cen v spletu ter iskanje ponudb spletnih trgovcev na drobno vseh vrst. Google je leta 2008 na evropskih trgih začel izvajati bistveno spremenjeno strategijo za uveljavljanje svoje storitve primerjave cen, ki se je oprla na Googlov prevladujoč položaj na področju splošnega spletnega iskanja: svojo storitev primerjave cen je sistematično uvrščal na vidno mesto, v rezultate iskanja pa je zniževal uvrstitev konkurenčnih storitev primerjave cen. Posledično je bila njegova storitev primerjave cen v rezultatih iskanja veliko vidnejša potrošnikom. S tem je svoji storitvi primerjave cen dajal precejšnjo prednost v primerjavi s konkurenti,« svojo odločitev utemeljuje EK.

EK je višino globe 2,42 mrd.izračunal na podlagi prihodkov Googla, ki jih je imel pri storitvah primerjave cen v 13 državah Evropskega gospodarskega prostora. Google, natančneje Alphabet Inc., je imel lani okoli 80 milijard evrov prihodkov (tj. 89,46 mrd. dolarjev), v prvem triletju 2017 pa 24,75 mrd..