Dogovor o odpravi carin s področja izdelkov za zabavo, medicinskih naprav, informacijske tehnologije ...

EK podaljšal zaščitne ukrepe in pomoč evropskemu sektorju mleka, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave

Evropska komisija je tudi v poletnem času dejavna, sprejela je kar nekaj odločitev, ki so zanimive tudi za Slovenijo, potrošnike in gospodarske subjekte.

Pred tremi dnevi so se tako Evropska unija, Združene države Amerike in Kitajska ter velika večina članic Svetovne trgovinske organizacije sporazumele o odpravi carin za več kot 200 visokotehnoloških proizvodov (201). Na ta način so podaljšali sporazum iz leta 1996, ki ureja trgovino z izdelki informacijske tehnologije (npr. domače glasbene sisteme hi-fi, slušalke, predvajalnike blue-ray/DVR, polprevodnike, naprave GPS, pa tudi medicinsko opremo, videoigre, igralne konzole). EK ocenjuje, da ta dogovor s področja industrije izdelkov za zabavo, medicinskih naprav, informacijske tehnologije ipd., ki je največji v zadnjih dveh desetletjih, obsega vrednost 1000 milijard evrov globalne trgovine, to pa je 90 odstotkov vse svetovne trgovine s prej omenjenimi izdelki.


Sredstva EU za slovenski sektor pomorstva, ribištva in ribogojstva

EK je 29. julija sprejel ključni program financiranja, s katerim bo slovenski sektor pomorstva, ribištva in ribogojstva v obdobju 2014–2020 dobil 32,6 milijona evrov, od tega skoraj 25 milijonov evrov evropskih sredstev. V sektorju ribištva in ribogojstva želi EK s tem okvirnim programom uveljavljaviti gospodarno rabo virov, inovativnost, konkurenčnost in znanje. EK dodaja, da si prizadeva spodbuditi trajnostno, inovativno in dobičkonosno ribogojstvo, zagotoviti želi tudi trajnostni razvoj ribiških skupnosti.
 

Odziv na padec izvoza in manjše povpraševanje

Danes je EK še sporočil, da bo podaljšal zaščitne ukrepe in pomoč evropskemu sektorju mleka, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave v leto 2016. Na ta način želi podpreti evropske proizvajalce, ki se soočajo s številnimi izzivi (npr. negativnimi posledicami ruske omejitve uvoza izdelkov iz EU in manjšim povpraševanjem po mleku in mlečnih izdelkih na svetovnem trgu). Ukrepi v sektorju mleka in mlečnih izdelkov so, tako EK, »intervencijski odkupi ter pomoč pri skladiščenju masla in posnetega mleka v prahu. Ukrepi v zvezi s sadjem in zelenjavo zajemajo umik proizvodov, brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave dobrodelnim organizacijam, umik proizvodov za druge namene (npr. za krmo, kompostiranje, destilacijo) in opustitev pobiranja oz. spravila pridelkov.« EK še ugotavlja, da je od septembra 2014, tj. od začetka sheme za pomoč za zasebno skladiščenje masla in posnetega mleka v prahu, »bilo shranjenih že več kot 108 ton masla in 40 ton posnetega mleka v prahu. 1176 ton posnetega mleka v prahu je bilo intervencijsko odkupljenega. Skladno z izrednimi ukrepi, ki veljajo od 30. junija 2015, je bilo s trga umaknjenih 770 tisoč ton sadja in zelenjave s podporo 155 milijon evrov.«