V Sloveniji brez dela izjemno veliko žensk, prvorodnice rojevajo čedalje starejše

Statistični urad Republike Slovenije je ob osmem marcu, ki ga praznujemo kot mednarodni dan žensk, objavil nekaj zanimivih podatkov, ki opisujejo položaj žensk v Republiki Sloveniji. Prebivalk v Sloveniji je torej precej več kot prebivalcev, lahko bi rekli, da za eno srednje veliko slovensko mesto. Oseb t. i. močnejšega spola je v RS 1.018.477, žensk je za torej približno 21.000 več (1.039.646), saj je prvega oktobra 2012 v državi živelo 2.058.123 oseb. Statistični podatki pa povejo, da je moških manj kot žensk šele med starejšim prebivalstvom, tako da se samski mladi pred materami in očeti ne morejo sklicevati na podatke Sursa. Slovenci torej v povprečju umirajo pred ženskami, ki v povprečju živijo dlje. Statisitki so se poigrali tudi z napovedmi. Deklica, rojena v RS v letu 2011, bo po njihovih predvidevanjih dočakala starost 82,9 leta, deček pa le 76,6 leta. Moški, ki so umrli v Sloveniji v letu 2011, so bili stari povprečno 71,2 leta, ženske pa povprečno 79,7 leta.V Sloveniji so matere ob rojstvu prvega otroka v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, torej pred približno 40 leti, imele v povprečju manj kot 23 let, v letu 2011 pa so bile prvorodnice v povprečju stare 28,8 leta.
 

nosecnicarevijaevropa.jpg


V teh čudnih apatičnih časih, ko se prebivalstvo še najlažje veseli šolskih uspehov svojih otrok ter uspehov slovenskih športnic in športnikov, v obdobju t. i. vseh kriz (ki so jo v RS večinoma povzročili sprevrženi nemoralni bančniki ter finančni špekulatni najnižje sorte skupaj s svojimi enako bednimi prijatelji v politiki in nekaterih velikih gospodarskih družbah, ceno pa plačujemo vsi, cene in zneski različnih monopolistov na položnicah rastejo, plače in prihodki se znižujejo, op. p.), ki tudi zdaj najbolj prizadevajo samo t. i. srednji in nižji družbeni sloj, se številne ženske tudi osmega marca 2013 soočajo s skrbjo za preživetje svoje družine, svojih otrok. O težkem socialnem položaju v RS veliko pove tudi stopnja registrirane brezposelnosti, ki je sicer v naši državi, ki je s tako velikim upanjem pred desetimi leti vstopila v Evropsko unijo, že dolga leta zelo neugodna za oba spola. Surs je tako ugotovil, da je bilo v zadnjem mesecu lanskega leta v RS skoraj 730 tisoč delovno aktivnih oseb (792.948), žensk je bilo od tega 45,1 odstotka, brezposelnih prebivalk pa je bilo 63.635, registriralo se je torej vsega skupaj 118.061 brezposelnih oseb.

Stopnja registrirane brezposelnosti pa je po podatkih Sursa znašala za moške 12,7 odstotka, za ženske pa še malo več, 13,3 odstotka.Iz statističnih podatkov bi torej lahko izpeljali tudi zaključek, da ženske v RS težje najdejo življenjskega partnerja nasprotnega spola, tudi iz preprostega razloga, ker »primanjkuje« skoraj 21.000 moških. Morda pa bolj kot moško ženske cenijo žensko družbo, pa dobro knjigo, kleklje, kvačko ali pletilko, in teh 21.000 moških niti ne pogrešajo zelo. Ali pa?Še več zanimivih in tudi zaskrbljujočih statističnih podatkov o ženskah v RS lahko najdete na straneh državnega statističnega urada.