Polivanje žensk s kislino zaradi zavrnite poroke ali spolnega odnosa (op. ur.: pretresljiva slika)

Nasilje z uporabo kislin vključuje polivanje korozivne kisline na obraze oziroma telesa žrtev, zelo pogosto med spanjem. Je nezaslišana in posebna oblika mučenja s težko predstavljivimi posledicami za žrtve. Taka oblika je ena izmed najhujših oblik nasilja v družini in je najpogosteje usmerjena proti ženskam oziroma dekletom, med žrtvami pa so lahko tudi otroci, redkeje tudi moški. Posledice so izjemno hude, izguba oči (vida) in udov, korozija organov (kemične opekline), pozneje pa prihaja tudi do hudih okužb, kot sta septikemija in gangrena.


Alam Mai je pomagala fundacija ASF (Acid Survivors Foundation), nevladna organizacija s sedežem v Islamabadu, ki skrbi za žrtve brezobzirnih napadalcev s kislino.


Pakistanka na fotografiji je Alam Mai, stara je 52 let,  ima tri otroke, leta 1996 so jo napadli s kislino. V svoji hiši prikazuje brazgotine po obrazu in prsih. Ko je umrl njen mož, je zavrnila drugo poroko, saj je po njeni oceni moški le zaradi pohlepa želel priti do zemljišča, ki ga je podedovala po možu.  »V Pakistanu je denar moč,« pravi. »Sem nemočna, oči so pa božji dar. Utrujena sem od življenja.« Kot veliko žensk, ki živijo v vaseh v Pandžabu, je bila Alam kmetica, zdaj je popolnoma slepa in se kot vdova počuti nemočno. Zaradi hudih opeklin oziroma ožganin je imela vsaj 14 težkih operacij. Kislino je v Pakistanu mogoče kupiti poceni in je takoj na voljo vsem storilcem kaznivih dejanj. Čeprav so ženske protestirale proti prosti prodaji kislin, je nakup še vedno lahko dostopen. Le majhen odstotek primerov je obravnavan na sodiščih, storilci praviloma ostajajo nekaznovani, saj se sodišča po navadi ne želijo ukvarjati s t. i. družinskimi zadevami.

zenskakaznivodejanje.jpg
Foto (iz leta 2007): Getty Images/Guliver Image

ZN in druge organizacije za človekove pravice so v preteklosti že poročale o različnih oblikah nasilja nad ženskami v Pakistanu, ki vključuje nasilje v družini, posilstva ter t. i. umore iz časti. Politje s kislino je po navadi posledica zavrnitev prej dogovorjenih zakonskih zvez, sporov v družini ali zavrnitve spolnih odnosov. Kisline večinoma povzročijo opekline oziroma ožganine, redkeje je posledica smrt osebe. Zaradi politja s kislino žrtve utrpijo hude telesne in duševne posledice, hudo iznakaženje telesa, zaradi omenjenega pa ostajajo skrite v svojih domovih, kar vodi tudi do socialne izolacije in depresivnosti. T. i. kislinsko nasilje je zelo pogosto tudi v Bangladešu, Ugandi in Kambodži. Proti podobnim zločinom pa ni imuna niti Evropa.