Pobuda EU za več znanstvenic oz. raziskovalk

Evropska unija bo po oceni EK do leta 2020 potrebovala do milijon dodatnih znanstvenih raziskovalcev

Evropska komisija je začela kampanjo, s katero želi doseči, da bi več žensk oz. deklet načrtovala svojo poklicno pot med raziskovalkami oz. v znanosti. Evropska unija bo po oceni EK do leta 2020 potrebovala do milijon dodatnih znanstvenih raziskovalcev, torej tudi znanstvenic. Ženske sestavljajo več kot polovico študentske populacije v EU, 45 odstotkov vseh je doktoric znanosti, vendar pa je v povprečju le ena tretjina žensk v EU dejavnih v raziskovalnih poklicih.

Kampanja bo premagala stereotipe o znanosti ter pokazala mladim dekletom in ženskam, da je znanost zabavna in lahko zagotovi številne možnosti. Izzvala bo zastarele poglede na kariero v znanosti in pokazala, kako so sodobne raziskovalne prakse povezane z družbenimi potrebami. Raziskave in inovacije so ključne pri iskanju konkretnih rešitev za skupne izzive, kot so hrana in energetska varnost, okolje in podnebne spremembe ali boljše zdravstveno varstvo. Uveljavljene znanstvenice bodo delovale kot vzornice v medijih ter na posebnih prireditvah in delavnicah, ocenjuje EK.

Kampanja EU bo trajala tri leta, najstnice pa bo najprej poskusila navdušiti za študij naravoslovnih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (tj. za t. i. predmete STEM). Po tem obdobju se bo kampanja razširila še na študentke, da bi jih spodbudili k razmisleku o znanstveni karieri. Kampanja za več znanstvenic oz. raziskovalk bo v obdobju 2012/2013 zajela vseh 27 držav članic EU. Letos bodo prireditve najprej organizirane na Nizozemskem in Poljskem ter v Avstriji, Belgiji, Nemčiji in Italiji. Kampanja se začenja v času, ko je EK predlagal nov okvirni program za raziskave in inovacije Obzorje 2020, ki bo v prihodnjem proračunskem okviru za obdobje 2014–2020 obsegal kar 80 milijard evrov, še izhaja iz sporočila Evropske komisije.