Lady Macbeth Mcenskega okraja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor

Šostakovičeva veristična opera o škandalu, zločinu in kazni

Dmitrij Šostakovič (1906–1975) spada »med najvidnejše ruske oziroma nekdanje sovjetske skladatelje 20. stoletja. Najznačilnejše psihološke poteze njegove glasbene govorice, ki se je nekajkrat preizkusila tudi v opernem žanru, so tesnoba, bivanjska nepomirjenost in brezizhodnost, ki vodi v obup in sivino vsakdana. Med njegovimi najuspešnejšimi in dramaturško izčiščenimi glasbenogledališkimi deli velja izpostaviti veristično kriminalno opero Lady Macbeth Mcenskega okraja, ki skozi življenjske preizkušnje protagonistke Katerine Izmajlove pravzaprav razkriva celo vrsto anomalij, od družinskih disfunkcionalnosti, prešuštva, patriarhalnega nasilja do zločinskih dejanj ter obenem snema maske dvoličnostim človeške morale.

large_article_SOSTAKOVICSNGMB2.jpg

Opera spremlja glavno junakinjo, Katerino Lvovno Izmajlovo, ki se na smrt dolgočasi v neprijetnem okolju in je nesrečna v zakonu brez ljubezni. Iz strasti do lahkoživega moškega, delavca Sergeja, zagreši več umorov, zaradi dokazanih zločinov pa je obsojena na zapor s prisilnim delom v Sibiriji. Na poti med deportacijo Katerina odkrije, da jo je njen ljubimec, s katerim se je poročila po smrti svojega prvega moža, prevaral in izkoristil, da bi si pridobil naklonjenost mlade zapornice, in sklene, da se bo maščevala ženski, ki ji je speljala moža, zato jo ob ugodnem trenutku zagrabi in se skupaj z njo vrže v ledeno mrzlo reko, kjer obe utoneta,« poudarjajo v SNG Maribor. Mlada in v zakotni provinci caristične Rusije živeča žena trgovca imata precej skupnega z Lady Macbeth,  obe, tako SNG Maribor, zaznamuje slaba vest, ker sta za svoja moža šli »prek trupel«.

large_article_MG_21_pr.jpg

V glavnih vlogah bodo nastopili Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov in Guadalupe Barrientos. Prva mariborska uprizoritev te opere je pod taktirko Farhadsa Stadeja in v režiji Gáborja Tompe, scenograf je Helmut Stürmer, kostumografka Corina Gramosteanu, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, odrski gib je delo Edwarda Cluga, asistent režije pa je Tim Ribič.

large_article_MG_41_pr.jpg

Poleg zbora opere, baletnega ansambla ter simfoničnega orkestra SNG Maribor bodo nastopili Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov, Valentina Čuden, Martin Sušnik, Sebastijan Čelofiga, Marko Škofič, Bruno Konda, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Jernej Luketič, Alfonz Kodrič, Jure Počkaj, Danilo Vračko, Bogdan Stopar, Guadalupe Barrientos in  Valentin Pivovarov.

large_article_SOSTAKOVICSNGMB_.jpg

Po premieri bo Lady Macbeth Mcenskega okraja v Mariboru v tem letu na sporedu še 21. in 23. maja ter 1., 3. in 5. junija.