Petek, 19. julija 2024, 15.01

London: Boris Johnson je novi vodja konzervativcev

Boris Johnson, nekdanji londonski župan, britanski zunanji minister in član parlamenta, je danes postal novi šef britanskih konzervativcev (Conservative Party leader). Tako se je odprla pot za položaj predsednika vlade Združenega kraljestva oz. vstop v številko 10.

 

Boris Johnson 2.jpg

Johnson med nagovorom 23. julija 2019.

Johnson je s približno dvotrejinsko večino (stranka je sporočila, da je prejel 92.153 glasov (66 %), protikandidat pa 46.656 (34 %) dobil strankarsko glasovanje za t. i. tory leadership, in sicer proti Jeremyju Huntu, dozdajšnjemu zunanjemu ministru.

Boris Johnson 5.jpg

Johnson in Arnold Schwarzenegger 31. marca 2011.

Neuspešno zgodbo Therese May bo tako pri brexitu nadaljeval Johnson, ki obljublja britanski odhod iz Evropske unije do 31. oktobra 2019, tudi kot No Deal Brexit oz. t. i. trdi britanski izstop iz EU brez dogovora z bruseljskimi odločevalci. Kot svoj cilj poudarja tudi zmago na naslednjih parlamentarnih volitvah ter poraz Jeremyja Corbyna in njegove laburistične stranke. Johnson je v zadnjih mesecih veliko obljubljal, katere od številnih obljub mu bo uspelo izpolniti pa bo pokazala prihodnost.

Boris Johnson 1.jpg

Johnson 1. avgusta 2012.

Johnson ni povsem običajen britanski politik, sicer je študiral na t. i. britanskih elitnih ustanovah Oxfordu in Etonu, a je med drugim znan tudi po odličnem prilagajanju politični situaciji in precejšnji teatralnosti pri nastopanju v javnosti, tako da bo njegovo bivanje na naslovu Downing Street 10 zagotovo zelo politično zanimivo v notranje- in zunanjepolitičnem smislu.

Boris Johnson 6.jpg

Johnson 22. junija 2016.

Johnson odločno zastopa stališče, da bo življenje Britancev boljše zunaj EU, v obdobju po brexitu in pri reševanju morebitnih gospodarskih problemov pa najbolj računa na pomoč ZDA oz. ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Boris Johnson 3.jpg

Johnson 2. julija 2018.