Ponedeljek, 17. junija 2024, 7.00

25. maj: mednarodni dan, ki še posebej opozarja na pogrešane otroke

116 000 – enotna evropska telefonska številka za pogrešane otroke

Petindvajseti maj je mednarodni dan, ki je še posebej posvečen pogrešanim otrokom. Številni otroci po svetu se namreč vsak dan s poti v šolo ali nazaj, z igrišča, s treninga, iz trgovine ... ne vrnejo domov. Veliko otrok je žrtev domačega oz. družinskega nasilja in pobegnejo od doma, številni pa so tudi žrtve različnih degenerirancev človeštva, npr. pedofilov, ali se jih polastijo organizirane kriminalne združbe, ki otroke, deklice in fantke, prisilijo v prostitucijo, pornografijo ali kako drugo obliko novodobnega suženjstva, spolnega ali drugačnega, tudi v Evropski uniji. Kako hitro najti pogrešane otroke in jih ponovno vrniti v ustrezno in varno domače okolje, je vprašanje, na katerega je težko enoznačno in preprosto odgovoriti.

V Evropi deluje mreža Missing Children Europe, ki je evropska organizacija za pogrešane in spolno zlorabljene otroke, v katero je trenutno združenih 30 nevladnih organizacij v več kot 20 državah. Na svoji spletni strani so zapisali, da v EU vsaki dve minuti nekdo prijavi pogrešano osebo, 25 odstotkov primerov je čezmejnih, torej reševanje zahteva tudi meddržavno sodelovanje pristojnih ustanov za reševanje te izjemno hude problematike. V EU vsako leto prijavijo približno 250.000 pogrešanih otrok, po podatkih Missing Children Europe samo 67 odstotkov najdejo v istem letu, 33 odstotkov pa jih ostane še naprej pogrešanih.116 000 – enotna evropska telefonska številka za pogrešane otroke

re-medveda.jpg

Mednarodni center za pogrešane in izkoriščane otroke (ICMEC, International Centre of Missing & Exploited Children) je o razglasitvi 25. maja za mednarodni dan pogrešanih otrok zapisal, da je ameriški predsednik Ronald Reagan 25. maja 1983 s tem posebnim dnem najprej v ZDA spomnil na usodo šestletnega Etana Patza, ki se 25. maja 1979 v New Yorku ni vrnil domov, na poti v šolo je namreč izginil neznano kam in je od takrat pogrešan. Slika newyorškega fantka Etana je tako postala simbol svetovnega gibanja, ki si prizadeva za najdenje pogrešanih otrok, torej ne samo v ZDA. V Nemčiji na ta dan opozarjajo tudi na svojo organizacijo za pogrešane otroke s sedežem v Hamburgu Initiative Vermisste Kinder, ki so jo ustanovili leta 1997 po razkritju grozovitih dejanj zloglasnega belgijskega pedofila in morilca; Marc Dutroux je v zadnjem desetletju 20. stol. v ujetništvu več let zadrževal in zlorabljal ter tudi ubil več deklic, katerih dokončno število morda nikoli ne bo znano. V Nemčiji so prvega aprila 2015 beležili kar 620 pogrešanih otrok in 2654 mladostnikov.

V EU je Evropska komisija rezervirala telefonsko številko 116 000 kot enotno evropsko telefonsko številko za pogrešane otroke. Številka 116 000 je v tem trenutku dejavna v 27 od 28 držav članic EU, torej tudi v Sloveniji, pa tudi v Srbiji in Albaniji. Na številko 116 000 so v EU v letu 2014 prejeli 268.309 klicev.

Policija v Sloveniji tekoče na svoji spletni strani in v medijih objavlja »osnovne podatke, okoliščine izginotja in fotografije pogrešanih oseb (s soglasjem svojcev pogrešanih oseb, če izginotje ni povezano s sumom kaznivega dejanja)«, na seznamu pogrešanih oseb pa so tiste, ki so iz kakršnih koli razlogov odsotne iz domačega okolja, o čemer je policija obveščena oziroma to sama ugotovi.