Ponedeljek, 17. junija 2024, 5.48

Šestega in devetega avgusta 1945 človeštvo prvič in drugič spoznalo uničevalno moč atomske bombe

6. avgust 1945 – Hirošima


Šestega avgusta leta 1945 je vojaški bombnik B–29 (z imenom Enola Gay) ob 8.15 po lokalnem času povzročil prvo eksplozijo atomske bombe v zgodovini človeštva, ki je pozneje zahtevala več kot 140.000 smrtnih žrtev. V trenutku je tega dne življenje izgubilo okoli več 10.000 ljudi, ki so bili najbližje eksploziji t. i. Majhnega fantka oz. dečka, atomska bomba je namreč imela ime Little Boy. 

Hirošimaatomskioblak.jpg

Posadko letala so sestavljali tudi bombardir Thomas W. Ferebee, pilot in komandir posadke Paul W. Tibbets, navigator Theodore J. Van Kirk in kopilot Robert Lewis (vsi so na naslednji sliki), ki so tako bili tudi prvi letalci, ki so v živo lahko opazovali in posneli atomsko gobo, ki se je dvignila nad Hirošimo.

PosadkaEnolaGay.jpg

9. avgust 1945 - Nagasaki

Devetega avgusta leta 1945 je posadka vojaškega letala ZDA na japonsko mesto Nagasaki odvrgla še drugo atomsko bombo. Več 10.000 oseb je v hipu izgubilo življenje, več 10.000 oseb je utrpelo hude posledice zaradi udarnega vala in radioaktivnosti, ki jo je povzročila bomba, imenovana Fat Man. Dve atomski bombi sta tako povzročili več kot 220.000 smrtnih žrtev, posledice za zdravje ljudi pa so in bodo segale še daleč v prihodnost.

Little Boy-Fat Man.jpg

Osnova bombe, odvržene nad Hirošimo, je bil uran, večje druge bombe pa plutonij (na prejšnji sliki sta muzejski repliki). Japonska se je tako avgusta 1945 v obdobju druge svetovne vojne prva soočila z atomskim opustošenjem, s trenutnim izbrisom človeka z Zemlje in s posledicami, kot so opekline zaradi radioaktivnosti ter radioaktivne bolezni velikega števila oseb vseh starosti.

atomskabombaranjenfantek.jpg

Japonska je 15. avgusta 1945 razglasila kapitulacijo in tako se je končala druga svetovna vojna tudi v Aziji.

25. maj 2016 – Hirošima

25. maja 2016, več kot 71 let po dvigu atomskega oblaka nad Japonsko, je tedanji predsednik ZDA Barack Obama (kot prvi ameriški predsednik) obiskal Hirošimo, se srečal tudi z nekaterimi preživelimi in se simbolično poklonil žrtvam.

nasprotnikijedrskegaoboroževanja.jpg

Po svetu se odpirajo vedno nova krizna zarišča, tudi novi konflikti držav z jedrskim orožjem. Vsako leto se tradicionalno na Japonskem vrstijo demonstracije domačinov s političnimi sporočili in tudi z mnenjem večine človeštva glede jedrskega oboroževanja in nujnosti jedrskega razoroževanja.