Ponedeljek, 17. junija 2024, 4.58

Škoda kodiaq z značko RS

BiTDI iz tiguana z 240 KM moči in s 500 Nm navora

Pri Škodi so v Parizu jeseni leta 2018 predstavili najzmogljivejšega kodiaqa z oznako RS, ki ga poganja dvolitrski TDI z dvema turbinama, s 176 kW (z 240 KM) moči ter s 500 Nm navora. Gre za najzmogljivejši dizelski motor, ki so ga kdajkoli vgradili v škodin model, skupina Volkswagen pa ga že nekaj časa uporablja v passatu, arteonu in tiguanu. Škodinega SUV-ja zmogljivi dizelski stroj do stotice požene v sedmih sekundah, hitrost pa je omejena na 220 km/h. 20,8-kilometrski krog po stezi Nordschleife je voznica Sabine Schmitz opravila s časom 9 minut in 29,8 sekunde, s tem pa je kodiaq RS postal najhitrejši sedemsedežni SUV, ki se je zapeljal po severni zanki Nürburgringa (v kategoriji SUV-jev je rekorder alfa romeo stelvio z značko štiriperesne deteljice s časom 7 minut in 51,7 sekunde).

dsc_5843.jpg

Pogonski agregat je sklopljen s sedemstopenjskim menjalnikom DSG, pogon je štirikolesni, krmiljenje pa progresivno. Prav tako so serijski tudi prilagodljivi blažilniki (DCC). Zvok motorja so Škodini inženirji ojačali z generatorjem zvoka – podoben trik uporabljajo na mnogih dizelskih avtomobilih, tudi npr. pri Porscheju, Audiju in VW-ju, sicer pa so Čehi sistem uporabili že pri octavii RS.

Osnovna cena športnega kodiaqa bo blizu 50 tisočakov, tj. približno enako kot pri podobnem modelu daljšega tiguana.

Oblazinjenost je v večji meri sestavljena iz alkantare, stebrički in strop pa so v črni barvi. Sedeži so školjkasti, vzdušje v kabini pa dopolnjuje nastavljiva desetbarvna osvetlitev, namesto klasičnih merilnikov je nameščen digitalni zaslon. Platišča so 20-palčna in zakrivajo zmogljive zavore z zavornimi čeljustmi v rdeči barvi, športni značaj pa je poudarjen še z drugače oblikovanimi deli maske, pragov in odbijačev ter z dvema okrasnima zaključkoma izpušne cevi.

dsc_6073.jpg

dsc_5807.jpg

dsc_6062.jpg

dsc_6093.jpg

 

Škoda vision RS

Pri Škodi so v Parizu predstavili tudi koncept vision RS, ki napoveduje nove oblikovalske smernice ter tehniko, med drugim tudi modele priključnih hibridov.

vision-rs-skoda-paris-sneak-preview.jpg

vision-rs-skoda-sneak-premiere-paris.jpg