Letošnji draft z Luko Dončićem za Slovence najzanimivejši v zgodovini naše košarke - Luka Dončić, we are looking forward to the next great performance

Ameriški favorit DeAndre Ayton favorit, Luka Dončić drugi ali tretji izbor

Luka Dončić bo v kratkem izvedel za ime svojega prvega moštva v NBA

Veliko zanimivega nas čaka pri dogajanju okoli selitve slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića v ligo NBA oz. s prihajajočim draftom, ki bo odločil, kje bo slovenski superzvezdnik evropske košarke jeseni nadaljeval svojo uspešno športno pot. Vse oz. več bo sicer znano šele 21. junija (prva odločitev bo padla v Brooklynu ob 19. uri, torej že 22. junija po našem času ob enih ponoči), a t. i. loterija je že 15. maja določila vrstni red ekip lige NBA, ki bodo lahko junija prve izkoristile svoje pravice do izbora najboljših izmed prijavljenih.

Naslednja sezona v ligi NBA bo z Luko Dončićem in Goranom Dragićem v ligi NBA zanimiva kot še nikoli, že zdaj popularna košarka pa bo tako v državi evropskih prvakov še izjemno pridobila na popularnosti in utemeljeno je mogoče sklepati, da se bo zdaj zaradi slovenskega mladega megazvezdnika še veliko mladih odločilo za ta fantastičen šport.

Trenutno je še veliko špekulacij (Twitter je v zadnjih dneh že skoraj pregorel) in analize ter razprave bodo potekale vse do trenutka izbora v centru Barclays. Tako še ni jasno, ali bo morda prvi izbor Luka Dončić ali pa bo vseeno to ameriški favorit DeAndre Ayton, dominanten domači center študentske košarke (NCAA) iz Arizone, ki si ga želijo tudi nekateri glavni igralci Sonc, ali celo kako drugo ime iz NCAA. Veliko ugibanj je sprožilo sicer dejstvo, da je ekipo Phoenix Suns kot glavni trener pred tedni prevzel Igor Kokoškov, nekdanji selektor naših evropskih prvakov. Splošno znano dejstvo je tudi, da imajo za nakupe v ekipah NBA glavno besedo generalni menedžerji ekip oz. njihovi lastniki, na njih pa pritiskajo tudi navijači, trenerji pa le izrazijo svoje želje in zamisli razvoja in igre ekipe, ki jih odločevalci vedno ne upoštevajo. Veliko vprašanje je tudi, ali bi morda bilo zaradi velikih pritiskov na slovenskega megatalenta in Kokoškova sploh dobro, če bi ga izbrali v Phoenixu. Luka bi kot drugi izbor na draftu lahko zaigral tudi za Sacramento, ki ga vodi Vlade Divac, in še za številne druge, ki so v zadnjih dneh pokazali zanimanje zanj. Zamenjave igralcev v NBA so zelo pogoste, odločevalci se po navadi dogovorijo mimo javnosti in vse lepo presenetijo. Možnosti je veliko, 22. junija bomo tako izvedeli, kateri klub v ligi NBA bomo z megapozornostjo spremljali od tega dneva naprej.

large_article_Luka Doncic_revijaevropa_profimedia.jpg

Luka Dončić (foto: Profimedia)

Za slovenske navdušence NBA bi bilo morda najzanimivejše, če bi po spletu okoliščin Luka lahko na začetku kariere v NBA imel dovolj igralnega časa in tako eno izmed glavnih vlog v kateri izmed legendarnih ekip iz megapolisov. Žreb sicer ni hotel, da bi takoj zaigral v New Yorku v dvorani Madison Square Garden s Kristapsom Porzingisom (ki je bil navdušen nad njim že na Eurobasketu), z latvijskim zvezdnikom bi tako tvorila odličen evropski mladi dvojec prihodnosti Knicksov. Podobno pa velja tudi za igranje v Chicagu, v legendarni dvorani United Center bi Biki lahko gradili ekipo tudi na evropskem dvojcu, tj. Dončiću in Lauriju Markkanenu. Morda pa se bodo karte še premešale, v NBA včasih igralci dobijo informacijo o svojem odhodu v drugo moštvo kar po esemesu.

Evropejci v NBA se morajo prilagoditi ameriškim pogojem in zahtevam ter pričakovanjem, a Dončić je lahko brez skrbi

V ligi NBA so na prvem mestu torej želje lastnikov in menedžerjev moštev ter tudi domačih navijačev oz. obiskovalcev tekem, ki večinoma preferirajo igralce iz ZDA in so na začetku najmanj skeptični do t. i. rookiejev iz njim najbližje študentske košarke (npr. letos najboljša v ligi NBA sta npr. Donovan Mitchell iz ekipe Utah Jazz in Jayson Tatum iz Bostona). Evropejci na draftu lahko samo upamo na čedalje vidnejšo vlogo megatalentov, kot je tudi Luka Dončić, ki lahko s košarkarskim megatalentom že takoj veliko in odločilno prispeva k igri izbranega moštva. V ZDA so, kot kažejo številni komentarji v internetu (npr. Twitterju) stereotipi še kako živi, še prepogosto je minimiziranje kakovosti (seveda gre za smešne in zdavnaj zavržene stereotipe) neameriških košarkarjev.

Ni pomembno prvo ali drugo ali tretje mesto izbora ...

Od Luke Dončića številni v ZDA pričakujejo, da bo že pred draftom najboljši v vseh elementih košarkarske igre, samo zato ker prihaja iz Evrope. A strasti se bodo po 22. juniju počasi umirile. Ni odločilno oz. pomembno prvo ali drugo ali tretje mesto izbora. Po izboru oz. draftu in pozneje po prilagoditvi igri v novem klubu v NBA bomo zagotovo lahko spremljali zanimive in nove navdušujoče predstave našega košarkarskega megatalenta. Torej, kot bi povedali v ZDA: Luka Dončić, we are looking forward to the next great performance.