Slovenijo neposredno na mundial v letu 2018 vodijo tekme z Anglijo, s Slovaško, Škotsko, z Litvo in Malto

Težko delo za reprezentančnega selektorja in njegove izbrance po zapravljenih kvalifikacijah za EURO 2016

Končale so se kvalifikacije za EURO 2016 v Franciji, ki so bile za Slovenijo neuspešne in je ne bo na naslednjem evropskem nogometnem prvenstvu, kamor se je prvič uvrstilo kar 24 reprezentanc (1 + 23). Slovenija je bila preprosto preslaba v skupinskem delu in tudi v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini.

Pogledati pa je treba naprej, tako so bile v ruskem Sankt Peterburgu že pred meseci izžrebane skupine za Fifino svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018. Slovenska reprezentanca bo igrala v močni, a zanimivi skupini F. Kvalifikacijske skupine sestavlja šest reprezentanc, H in I pa le pet, torej jih je bilo v evropskem delu žreba 52. Kot že v kvalifikacijah za EURO 2016 bo Slovenija merila moči s starimi znanci Angleži, s katerimi, kljub lepi priložnosti na zadnji tekmi, sicer do zdaj ni bilo nikakršnega uspeha. Tudi sicer sta po trenutni Fifini lestvici v skupini F pred Slovenijo tudi vedno neugodni Slovaška in Škotska, to pa pomeni, da Slovenija v tej kvalifikacijski skupini ne spada med vodilne reprezentance in bo za napredovanje morala pokazati odlične in pogumne igre na vse ali nič proti vsem, torej tudi proti Litvi in Malti, ki sta (na papirju) po kakovosti na lestvici Fife za Slovenijo, nikakor pa ne spadata med reprezentance, ki Sloveniji ne bi mogle, predvsem na domačem stadionu, odščipniti ene ali morda celo treh točk.


Sistem kvalifikacij

Sistem tekmovanja je zahteven, iz devetih skupin se bo na t. i. mundial neposredno uvrstilo samo devet prvouvrščenih, samo osem najboljših drugouvršečnih evropskih reprezentanc pa bo imelo drugo priložnost, in sicer v medsebojnih dvobojih priti do še štirih vstopnic za prvenstvo v Rusiji. Prve tekme v skupinah bodo odigrane septembra 2016, kvalifikacije pa se bodo v skupinskem delu končale oktobra 2017.

Žreb ni imel milosti tudi do nekaterih močnih reprezentanc, večnih favoritk za visoka mesta, npr. Nizozemske in Francije, Španije in Italije, to pa pomeni, da bodo številne favorizirane reprezentance svojo priložnost za pot v Rusijo lahko iskale šele v dodatnih kvalifikacijah.


Skupine za Fifino svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018

A: Nizozemska, Francija, Švedska, Bolgarija, Belorusija, Luksemburg

B: Portugalska, Švica, Madžarska, Ferski Otoki, Latvija, Andora

C: Nemčija, Češka, Severna Irska, Norveška, Azerbajdžan, San Marino

D: Wales, Avstrija, Srbija, Irska, Moldavija, Gruzija

E: Romunija, Danska, Poljska, Črna Gora, Armenija, Kazahstan

F: Anglija, Slovaška, Škotska, Slovenija, Litva, Malta

G: Španija, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Liechtenstein

H: Belgija, Bosna in Hercegovina, Grčija, Estonija, Ciper

I: Hrvaška, Islandija, Ukrajina, Turčija, Finska


Mundial bo leta 2018 potekal od 14. junija do 15. julija 2018, pomerilo se bo 32 reprezentanc, iz evropskega dela kvalifikacij izmed 52 kandidatk torej samo 13, seveda je Rusija kot prirediteljica prvenstva neposredno uvrščena.