Torek, 21. maja 2024, 15.03

Slovenija ponovno neuspešna v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu

Po neuspešnih kvalifikacijah za EURO 2016 je Slovenija po porazu v Londonu ostala tudi brez Rusije 2018

Kvalifikacije za Fifino nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji leta 2018 so v skupinskem delu tik pred koncem, v nekaterih skupinah so se že znani potniki na mundial, v drugih je prava gneča na vrhu lestvice. Po uvrstitvi na mundial v Južni Koreji in na Japonskem ter v Južno Afriko, si je Slovenija ponovno želela nastopa na naslednjem svetovnem nogometnem prvenstvu, morda največjem svetovnem medijsko pokritem športnem dogodku, a bodo želje ponovno ostale neuresničene, tako kot v Braziliji 2014. Trenutna lestvica kaže, da je Slovenija v kvalifikacijah neučinkovita v napadu (samo z desetimi goli na devetih tekmah, šele četrta v skupini po tem pokazatelju), z nenapadalno igro je sicer prejela samo pet golov, a v sodobnem nogometu so po navadi uspešne napadalne ekipe, ki tako edino lahko navdušujejo svoje navijače.

Za ljubiteljice in ljubitelje ženskega nogometa: Naslednje Fifino svetovno nogometno prvenstvo za ženske (FIFA Women's World Cup, Coupe du Monde Féminine de la FIFA) bo od 1. do 30. junija 2019 potekalo v Franciji, pomerilo se bo 24 reprezentanc.

Slovenska reprezentanca v skupini F ima po devetih odigranih tekmah samo 14 točk od 27 mogočih. Na gostovanju pri Litvi je srečno iztržila remi (2 : 2), na prvi domači tekmi proti Slovaški pa je z golom Roka Kronavetra priigrala velike tri točke proti neposrednemu tekmecu. Kot že v kvalifikacijah za EURO 2016 je Slovenija ponovno v skupini s starimi znanci Angleži, proti katerim še nikoli ni zmagala. Morda je nastopil čas za prvo zmago ravno v teh kvalifikacijah, na prvi tekmi se ni izšlo, saj sta se ekipi, sicer po dobri, a na žalost neučinkoviti igri slovenske reprezentance in tudi odličnega Harta, razšli brez zadetkov. Na Malti so Slovenci odigrali nujnih 0 : 1, z golom Benjamina Verbiča so tako prišli do treh točk. Na gostovanju pri Škotski je Slovenija razočarala na celi črti, izid je bil sicer 1 : 0 za Škote, a gledano v celoti je bila slovenska reprezentaca 26. marca zvečer na ravni najslabših evropskih reprezentanc, neagresivna, brezidejna, nesamozavestna, popolnoma nenevarna za gol nasprotnika, sicer neposrednega konkurenta za tako želeno drugo mesto v skupini. Igralci si zagotovo niso želeli razočarati navijače, a nekaj v ekipi ni bilo v redu in to se je odrazilo tudi v slabi igri. Na šesti tekmi kvalifikacij je prišla gostovat Malta, ki je na zadnjem mestu v skupini F, tako da Slovenci niso imeli pretirano težkega dela in so z goloma Iličića in Novakovića Maltežane premagali z 2 : 0. Na sedmi tekmi kvalifikacij je Slovenija bila na Slovaškem, ki je neposredna tekmica za drugo mesto v skupini F, a Slovenci niso imeli dinamita v nogah, bili so brez možnosti in mislili le, da ne bi prejeli gola. Taktika je bila napačna in Slovaki so zmagali z 1 : 0 in vknjižili tri točke. pretirano težkega dela in so z goloma Iličića in Novakovića Maltežane premagali z 2 : 0. Na osmi tekmi je bil na vrsti dvoboj z Litvo, ki je pokleknila s 4 : 0 (dvakrat Iličić, po enkrat Verbič in Birsa). Slovenija se je v devetem kolu v skupini ponovno pomerila s starimi znanci Angleži, proti katerim še nikoli ni zmagala in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Sicer po dobri, a na žalost popolnoma neučinkoviti igri slovenske reprezentance in tudi odličnega Harta, je Slovenija v Londonu izgubila z 0 : 1 (Kane). Slovenija bo zadnjo tekmo odigrala doma proti Škotom, ki jim z zmago lahko prepreči nastop na mundialu in zelo razveseli Slovake (v zadnjem kolu jih čaka najslabša ekipa v skupini), ki bi tako prišli v dodatne kvalifikacije namesto prerojenih Škotov.

novakovic.jpg

Milivoje Novaković je proti Malti zadel svoj zadnji gol v karieri in tako na najlepši način zaključil reprezentančno kariero. Glede na kvalifikacije, bi tudi letos prišel še kako prav.

Lestvica skupine F (po devetih kolih)

1.  Anglija 23 tč. 7-2-0 (17 : 3)

2. Škotska 17 tč. 5-2-2 (15 : 10)
3. Slovaška 15 tč. 5-0-4 (14 : 7)
4. Slovenija14 tč. 4-2-3 (10 : 5)
5. Litva 9 tč. 1-3-5 (7 : 19)
6. Malta 1 tč. 0-0-9 (3 : 22)

Skupine za Fifino svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018
A: Nizozemska, Francija, Švedska, Bolgarija, Belorusija, Luksemburg
B: Portugalska, Švica, Madžarska, Ferski Otoki, Latvija, Andora
C: Nemčija, Češka, Severna Irska, Norveška, Azerbajdžan, San Marino
D: Wales, Avstrija, Srbija, Irska, Moldavija, Gruzija
E: Romunija, Danska, Poljska, Črna Gora, Armenija, Kazahstan
F: Anglija, Slovaška, Škotska, Slovenija, Litva, Malta
G: Španija, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Liechtenstein
H: Belgija, Bosna in Hercegovina, Grčija, Estonija, Ciper
I: Hrvaška, Islandija, Ukrajina, Turčija, Finska

Skupina F, tekme Slovenije v letu 2017
1. septembra: Slovaška – Slovenija
4. septembra: Slovenija – Litva
5. oktobra: Anglija – Slovenija
8. oktobra: Slovenija – Škotska

Rusija 2018

Fifin mundial bo leta 2018 potekal od 14. junija do 15. julija 2018, pomerilo se bo 32 reprezentanc, iz evropskega dela kvalifikacij izmed 52 kandidatk torej samo 13 in Rusija, ki je kot prirediteljica prvenstva seveda neposredno uvrščena.