Torek, 21. maja 2024, 15.15

NBA: Golden State v finalu lige NBA ponovno nadigral Cleveland

Letošnji draft za Slovence najzanimivejši v zgodovini naše košarke

LeBron (James) ali Durant, Curry in Thompson? Kdo se bo letos veselil naslova prvaka lige NBA? Podobnih vprašanj je bilo pred finalom lige NBA veliko. Najmočnejša in tako tudi najzanimivejša košarkarska liga se je končala s finalom najboljših ekip vzhodne in zahodne konference. Golden State iz zahodne konference in Cleveland iz vzhodne sta odločala v velikem finalu lige NBA. V celotni ligi je v rednem delu bil najboljši Houston Rockets, a Golden State Warriors s trojico Durant, Curry in Thompson so dokazali, da so v sedmih tekmah boljši od ekipe okoli Hardna in Paula in, kot smo videli v finalu, tudi od LeBrona Jamesa in njegovih Kavalirjev.

LEBRON JAMES.jpg

Cleveland Cavaliers s trenutno najboljšim košarkarjem LeBronom Jamesom so v rednem delu igrali malenkost pod pričakovanji, a so v serijah s Torontom in z Bostonom pokazali, da so najboljši ko je treba, tj. v končnici. A v finalu lige NBA so bili brez možnosti, predvsem pa so se povsem izgubili po prvi tekmi, ki se je po podaljških izšla v korist prvakov.

 

Durant MVP finala lige NBA 2018

LeBron, trenutno najboljši košarkar na svetu, je v končnici te sezone še vedno prevzel odgovornost in v tesnih končnicah na odločilnih tekmah z znanjem in tudi z močjo reševal Cleveland. Podobno je bilo na sedmi tekmi v Bostonu, a proti Bojevnikom je bil brez moči. Igra Kavalirjev, ki so brez LeBrona sila povprečna ekipa, je brez dominantnega Jamesa bila vse preveč polna napak, povprečna sta bila tako obramba in napad ekipe iz zvezne države Ohio. James je tako zaigral v finalu lige že osmič zapored, v letošnjem pa je ponovno naletel na predobrega in premočnega ter raznovrstnejšega nasprotnika, ki je Kavalirjem jemal voljo in povzročal frustracije. Proti kolektivno močnemu prvaku zahodne konference s trojico Durant, Curry in Thompson in zelo dobrimi Greenom, Iguodalo, McGeejem, Livingstonom, Bellom ... so bili letošnji košarkarji Clevelanda brez moči.

Kje bo drugo leto igral megazvezdnik LeBron še ni znano, ker je t. i. free agent lahko zdaj ponovno sam izbira. Omenjajo se Los Angeles Lakers, Houston Rockets and Philadelphia 76ers, tudi Dragićev Miami Heat. V končnici svoje 15. sezone je pri 33 letih povprečno dosegel 34,5 točke, 9,2 skoka in 9 asistenc v 42 minutah, na zadnjih treh tekmah je igral morda celo s poškodovano roko. James je torej za številne ekipe, seveda samo take, ki imajo dovolj talentiranih igralcev, tudi v naslednjih letih lahko najmočnejše jamstvo za igranje v tako želenem finalu lige in za njeno osvojitev.

MVP letošnjega finala je ponovno postal Kevin Durant, ki je s Stephenom Curryjem bil v končnici gonilna sila ekipe Golden State in se tako z Bojevniki že drugi leto po vrsti veseli naslova. Curry in Thompson sta z letošnjo zmago že pri treh naslovih prvaka lige NBA, skupaj pa je to šesti za Golden State.

 

Tekme finala lige NBA 2018 (serija best-of-seven), rezultati tekem (* po podaljških)

 

1. tekma

Golden State : Cleveland: 1 : 0 (124 : 114*)

2. tekma

Golden State : Cleveland: 2 : 0 (122 : 103)

3. tekma

Cleveland : Golden State: 0 : 3 (102 : 110)

4. tekma

Cleveland : Golden State: 0 : 4 (85 : 108)