Luka Dončić v NBA v moštvo zahodne konference Dallas Mavericks

Slovenski megazvezdnik nas bo tako od zdaj navduševal v teksaškem moštvu, ki so prvaki lige NBA 2011

Na letošnjem izboru igralcev za košarkarsko ligo NBA je slovenskega asa v prvem krogu (postal je torej t. i. first-round pick) izbralo moštvo iz Teksasa Dallas Mavericks. Tako bo zdaj najmanj tri leta Teksašan, a s številnimi slovenskimi in tudi drugimi evropskimi navijači. V Dallasu bo tako združil moči z največjo legendo tega kluba, ki igra v tem mestu že 20 let, Dirk Nowitzki bo tako še zadnje leto svoje kariere postal tudi mentor slovenskega megatalenta.

Cuban in Nowitzki

Mavsi so ekipa, ki zadnja leta ni uspešna, a lanski izbor na naboru Dennis Smith Jr. in ambiciozna ekipa, ki jo bodo letos očitno še zapolnili s prostimi igralci, so jamstvo, da bodo mlade teksaške sile počasi obrnile trend rezultatskega padanja ekipe, ki je v lasti ameriškega milijarderja Marca Cubana. Cuban je sicer večinski delež kluba kupil leta 2000 za 285 milijonov dolarjev, jasno je, da brez soglasja tega alfe in omege Mavsov nemogoče priti v ta klub.

Zagotovo je pri odločitvi, da bodo Mavsi na naboru od Atlante prevzeli Dončića, imel tudi Nowitzki, zdaj še star 40 let, izbor v letu 1998, a še vedno v odlični formi, kar potrjuje podatek, da je v zadnjem letu presegel 30.000 doseženih točk v ligi, kar je do zdaj uspelo samo sedmim košarkarjem najmočnejše lige na svetu. Nemška legenda Dallasa je tudi najzaslužnenejša, da so Mavsi leta 2011 edinkrat osvojili ligo NBA.

large_article_lukadoncic2_revijaevropa_profimedia.jpg

Luki Dončiću so se s prihodom v NBA izpolnile otroške sanje.
 

Iz Hawksov v nekaj minutah v Maverickse

Luka, ki je še pred dnevi z madridskim Realom odigral finalno tekmo španskega prvenstva, je tako postal prvi organizator igre, ki je iz Evrope prišel med prve tri izbrance na draftu, vsi dozdajšnji so bili namreč centri oz. višji igralci na pozicijah bliže košu. 22. junija po našem času je tako Adam Silver, komisar lige NBA, čestital Dončiću za izbor, a kmalu je kapo Hawksov zamenjala kapa Mavsov (Atlanta je Luko izbrala kot tretjega, a je takoj prišlo do zamenjave s petim izborom Mavsov Traejem Youngom, ki so mu dodali še pravico do prvega izbora naslednje leto), ki so postali končna destinacija Luke na letošnjem izboru. Trener Mavericksov Rick Carlisle je v izjavi po naboru že povedal, da bo zaradi dolge sezone do še pred nekaj dnevi Dončič lahko počival malo dlje od drugih in tako s treningi in pripravljalnimi tekmami začel pozneje. Zanimivo, da je takoj po izboru Dončića Pau Gasol tvitnil, da se mu zdi, da je poteza Hawksov znana in se zgodovina ponavlja. Hawksi so namreč tudi njega (bil je tretji izbor leta 2001) takoj zamenjali s pravicami izbora ekipe Memphis Grizzlies, in sicer za Shareefa Abdur-Rahima.

Ni dvoma, da bo Luka takoj vplival na igro Mavsov, Carlisle je že izjavil, da ga vidi v prvi postavi in na različnih igralnih položajih. Tudi sam Dončić je ameriškim medijem že razložil da lahko igra na položajih od 1 do 4. Luka Dončić bo kot rezultat tretjega izbora predvidoma prvo leto samo na podlagi pogodbe z Mavsi zaslužil 5.474.200, drugo 6.411.000 in tretje leto 6.716.400 dolarjev. Talent Luke Dončića pa sicer kažejo tudi naslednji podatki iz bližnje preteklosti:

  • s Slovenijo je leta 2017 osvojil Eurobasket 2017 in bil izbran v prvo peterko turnirja,
  • letos je že drugič zapored postal t. i. vzhajajoča zvezda Evrolige,
  • letošnjo sezono je bil izbran v prvo peterko Evrolige (angl. All Euroleague first team),
  • letos je postal MVP, tj. najkoristnejši igralec skupinskega dela v Evroligi (angl. 2017-2018 Euroleague MVP) in tudi MVP zaključnega turnirja Evrolige (angl. 2017-2018 Euroleague Final Four MVP),
  • na koncu sezone, 19. junija, pa je z madridskim Realom osvojil še ligo ACB, v kateri je že pred finalno serijo dobil priznanje za najkoristnejšega igralca rednega dela letošnje sezone.

DeAndre Ayton prvi izbor Sunsov

DeAndre Ayton je prvi izbor na draftu 2018 in bo tak okrepil moštvo Phoenix Suns, ekipo, ki je v rokah Igorja Kokoškova. Drugi izbor je postal Marvin Bagley III, ki so ga izbrali v moštvu Sacramento Kings. Po naboru in do oktobra pa bo na tržišču še veliko potresnega dogajanja, ekipo bo najverjetneje zamenjal tudi prvi zvezdnik svetovne košarke LeBron James.