Ponedeljek, 17. junija 2024, 7.00

Lipiška šola klasičnega jahanja tudi v letu 2017 s številnimi predstavami

Tudi v Lipico je prišla pomlad in prvi topli sončni dnevi so tako primerni za premierno predstavo v okolju Kobilarne Lipica, slovenske kobilarne s 436-letno tradicijo, na kateri se bodo predstavili najlepši beli lipicanski žrebci. V nedeljo, 19. marca, ob 15. uri bodo na vajetih lipiških jahačev prvič letos predstavili figure klasične dresure. Posebnost lipicanskih konj je, da pridejo na svet kot temna žrebeta in odrastejo v bele žrebce in kobile.

»Premierna predstava se bo začela z nastopom šestih mladih lipicanskih žrebcev. Nadaljevala se bo s solo nastopom visoko izšolanega žrebca, ki bo predstavil najzahtevnejše figure klasične dresure, kot so piaffe, passage in pirueta. Vozniki vpreg bodo predstavili dresurno vožnjo vpreg, medtem ko bo prav posebno doživetje točka 'delo na dolgih vajetih', saj visokoizšolan žrebec v tej točki izvaja vse zahtevne figure klasične dresure brez jahača v sedlu. Za adrenalinski zaključek, ki vedno znova navduši, pa bodo poskrbeli najvišje izšolani žrebci s spektakularnimi skoki šole nad zemljo, kot so levade, pesade, capriole in courbette,« poudarjajo v Kobilarni Lipica.

large_article_Predstava-foto-Sibil-Slejko-2017.jpg

Avtorja fotografij (objava z dovoljenjem Kobilarne Lipica): Boris Pretnar (na naslovni strani) in Sibil Slejko

Lipiška šola klasičnega jahanja se bo v marcu, aprilu in oktobru predstavljala vsako nedeljo ob 15. uri, od maja do septembra pa si jih lahko obiskovalci ogledajo ob torkih, petkih in nedeljah ob 15 uri, še ljubiteljem konjeništva sporočajo iz Kobilarne Lipica. Dan lipicanca bo letos 21. maja.