Ponedeljek, 17. junija 2024, 6.53

Francozi v Rusiji 2018 zasluženo postali svetovni nogometni prvaki

Hrvati osvojili srebrno medaljo, odlični Belgijci bronasto

RUSIJA FINALE 2.jpg

Na moskovskem stadionu Lužniki se je s finalno tekmo pred skoraj 80.000 gledalci končalo 21. nogometno svetovno prvenstvo, t. i. mundial, na katerem je nastopilo 32 reprezentanc. Drugič v zgodovini so slavili Francozi, ki so premagali Hrvate s 4 : 2. Galski petelini so bili 15. julija 2018 na zelenici boljši in prepričljivejši. Kapetan Francozov Lloris je tako kot prvi v ekipi zmagovalcev lahko dvignil tako želeni Fifin kipec.

FRANCIJA FINALE RUSIJA 2018.jpg

Naslednji mundial bo leta 2022 v Katarju, znane pa so tudi prirediteljice 23. mundiala, in sicer bodo to skupaj Mehika, ZDA in prvič tudi Kanada. Rusija je svetovno prvenstvo v nogometu gostila prvič in se še enkrat lepo predstavila svetu kot odlična gostiteljica.

Prvi polčas se je končal z rezultatom 2 : 1. Po prostem strelu Griezmanna je svojo mrežo z glavo nesrečno zatresel Mandžukić (18.). Hrvati so se hitro odzvali, po slabi in zmedeni francoski obrambi je lepo zadel Perišić (28.). Perišić, objektivno morda celo najboljši Hrvat na prvenstvu, je ponovno oživel hrvaške upe, a ravno najboljši hrvaški napadalec je že čez deset minut igral z roko v kazenskem prostoru in po pravilno dosojeni enajstmetrovki je Griezmann (38.) brez težav zadel z bele točke. Hrvati so po enajstmetrovki sicer pritiskali, a se več niso povsem pobrali, vse njihove upe pa sta v drugem polčasu dokončno zatrla odlični Pogba (59.) in hitri Mbappe (65.) z natančnima streloma v vrata Subašića. Po veliki napaki Llorisa, ki se je poigraval pred svojim golom, je podarjeno priložnost dobrih 20 minut pred koncem še izrabil Mandžukić (69.), a za preobrat so Hrvatom pošle moči in zbranost. Francozi pod vodstvom selektorja Deschampsa so se do konca finala mundiala (Copa Mundial de Fútbol, 2018 Fifa World Cup Russia) brez težav ubranili in po nesrečno izgubljenem finalu na domačem Euru 2016 se je lahko začelo veliko in povsem zasluženo slavje v Moskvi, Franciji ... 

FIFA POKAL.jpg

Fifa je po finalu nagradila tudi nekaj posameznikov, tako je bil Hrvat Luka Modrić, sicer iz poraženke finala, izbran za najboljšega igralca prvenstva, Francoz Kylian Mbappe pa je bil proglašen za najboljšega mladega igralca mundiala. Anglež Harry Kane, sicer iz četrtouvrščene ekipe prvenstva, je s šestimi zadetki postal t. i. kralj strelcev prvenstva, Belgijec Thibaut Courtois pa je prejel nagrado za najboljšega vratarja oz. golmana.