Ponedeljek, 17. junija 2024, 6.37

Fifa World Cup: Brazilija, Argentina, Španija, Belgija, Francija ..., kdo bo svetovni prvak v Rusiji 2018?

Fifin mundial (Copa Mundial de Fútbol, 2018 Fifa World Cup Russia) letos poteka od 14. junija do 15. julija 2018. Na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji je 32 reprezentanc, iz evropskega dela kvalifikacij je na mundialu izmed 52 kandidatk samo 13 in prirediteljica Rusija.

large_article_profimedia-0375368527.jpg

Nogometni navijači v Rusiji 2018 z bujno domišljijo širijo dobro voljo. (foto: Profimedia)

Slovenija je na žalost slovenske športne javnosti bila ponovno neuspešna v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu, po neuspešnih kvalifikacijah za EURO 2016 je Slovenija ostala tudi brez Rusije 2018. Po uvrstitvi na mundial v Južni Koreji in na Japonskem ter v Južno Afriko si je seveda tudi Slovenija ponovno želela nastopa na svetovnem nogometnem prvenstvu, morda največjem svetovnem, tudi medijsko pokritem, športnem dogodku, a so želje ponovno ostale neuresničene, tako kot za Brazilijo 2014. Razočaranje v kvalifikacijah je bilo veliko tudi v drugih evropskih državah, še pred leti dveh velikih silah reprezentančnega nogometa, v Italiji in na Nizozemskem. Na prvenstvu ni niti Češke, Slovaške, Romunije, Grčije, Turčije, Irske, Škotske ..., ki so tudi ostale brez Rusije 2018. Tako lahko zdaj skupaj z njimi neobremenjeno spremljamo mundial, ki bo predvsem navijačem in nogometnim navdušencem zelo vplival na ritem življenja do 15. julija, posredno pa bo tako spremenjen tudi življenjski utrip tistih pripadnic lepšega spola, ki jih nogomet ne fascinira.

 

large_article_Wayne-Rooney-Getty-Images.jpg

Kane, Sterling, Dele, Vardy, Welbeck in druščina so letos največji napadalni aduti angleške izbrane vrste v Rusiji 2018, angleška legenda Wayne Rooney pa si bo letos tekme ogledal skupaj z drugimi navijači. (foto: Getty Images/Guliver Image)

 

Kdo so favoriti?

Na papirju je favoritov precej, a le redko se je zgodilo, da je v finalu zaigrala in ga dobila katera od nefavoriziranih reprezentanc in zelo verjetno bo tako tudi v Rusiji. Na Fifinem nogometnem svetovnem prvenstvu so tako tudi letos v središču zanimanja vse največje, najatraktivnejše reprezentance z največjimi nogometnimi zvezdami. Brazilija, Argentina, zmagovalka zadnjega mundiala Nemčija in Španija so v zadnjih desetletjih vedno med favoriti, zelo močne so v zadnjem obdobju tudi Belgija, Francija, Portugalska, Hrvaška, Anglija, Poljska, Urugvaj ..., ki bi morale napredovati iz skupinskega dela, v izločilnih dvobojih pa zna presenetiti tudi kakšna druga, npr. južnoameriška ali afriška ekipa.


Rusija 21. svetovno prvenstvo v nogometu gosti prvič, naslednji mundial bo leta 2022 v Katarju, znane pa so tudi prirediteljice 23. mundiala, in sicer bodo to skupaj Mehika, ZDA in prvič tudi Kanada.

 

V skupinskem delu 32 reprezentanc

Prvenstvo v Rusiji bo odigralo 32 reprezentanc. Reprezentance bodo odigrale 64 tekem, lepo razporejenih do finalne 15. julija. Prva oz. otvoritvena tekma v Moskvi je rezervirana za domačine oz., tako je naneslo, za dve najslabši rangirani ekipi na Fifini lestvici na letošnjem mundialu (Rusija : Savdska Arabija). Sicer bodo tekme na 12 stadionih, a v 11 različnih mestih. Predtekmovalne skupine so razdeljene na skupne od A do H, ki bodo od 14. do 28. junija odločile o tekmecih izločilnih dvobojev. Najpzneje 28. junija se bo tako s prvenstva poslovilo prvih 16 najslabših ekip.

 

Izločilni dvoboji 16 najboljših oz. dveh najboljših iz skupin

Izločilni dvoboji osmine finala se bodo začeli 30. junija in končali 3. julija. Sledile bodo tekme četrfinala 6. in 7. julija. Zadnji štirje bodo odigrali polfinalni tekmi 10. in 11. julija. Tekma poražencev v polfinalu za 3. mesto bo 14. julija ob 16. uri v Sankt Peterburgu, veliki finale pa dan pozneje, v nedeljo ob 17. uri na stadionu Lužniki v Moskvi.

Aktualni rezultati, statistični podatki in najzanimivejši posnetki (t. i. match highlights) ter informacije o naslednjih tekmah so na voljo na uradni Fifini spletni strani 2018 Fifa World Cup Rusija.