Brazilija 2014:  Nemci svetovni prvaki

Veliki finale v Riu de Janeiru na stadionu Marakana odločila Andre Schürrle in Mario Götze

Finale odločila ena odlična poteza Schürrleja in Götzeja

Mario Götze je rešil Nemčijo v finalu mundiala. Po odlični podaji Schürrleja v 113 minuti zabil za zmagoslavje elfa! 90 minut igre rednega dela ni prineslo zmagovalca mundiala, Joachim Löw s svojim trenerskim štabom ni našel rešitve za obrambo gavčov, tako da se je tekma Nemčije in Argentine zavlekla v podaljške in se že nevarno približevala enajstmetrovkam. Argentinci so sicer imeli svoje priložnosti, tudi t. i. stoodstotne, a jih niso znali izkoristiti, Nemci so na koncu prvega polčasa zadeli stativo (Höwedes). Na Marakani se je sicer odvijala prava bitka s številnimi prekrški in z dobrim tempom. Argentini na žalost ni pomagal niti Messi, ki v finalu ni bil pravi v zaključkih in pri podajah, potolažiti pa ga ni mogla niti po čudnih merilih podeljena nagrada Fife za najboljšega igralca turnirja. Manuel Neuer je zasluženo prejel zlato rokavico. Naslednji mundialu bo v Rusiji leta 2018. Nemčija je v Braziliji bila najboljša, zdaj je v nogometnih višavah.

Polfinale mundiala: Nemci razbili Brazilce, Argentinci boljši od Nizozemcev

V Belo Horizonteju smo bili priča zgodovinski tekmi, ki je pokazala, da mundiala ni mogoče dobiti samo na podlagi čustev (številni igralci in gledalci so po tej športni nacionalni katastrofi objokani zapuščali stadion oz. so taki bili že po nekaj minutah igre v prvem polčasu) in velikih želja cele države. Nemčija je v spektakularnem polfinalu mundiala z 1 : 7 (polčas 0 : 5) deklasirala in razbila domačine ter jih namesto v Rio porinila v mučno tekmo za tretje mesto. Implozija Brazilcev na igrišču je že v prvem polčasu povzročila, da so gledalci na stadionu in po vsej Braziliji lahko le šokirani ter razočarani ugotovili, da je sanj o osvojitvi Fifinega pokala na domačem svetovnem prvenstvu konec. Za zgodovinsko zmago Nemčije so zabili Müller, Klose (s 16 golom je postal najboljši strelec mundialov), Kroos (dvakrat), Khedira in Schürrle (dvakrat).

Drugi polfinale mundiala je potekal v klasičnem polfinalnem slogu, po načelu, da je pomembneje ne dobiti gola. Po precej mučnih 120 minutah in z malo priložnosti in s še manj streli na gol nasprotnika so Argentinci po streljanju enajstmerovk s 4 : 2 premagali blede Nizozemce.

V soboto sta Brazilija in Nizozemska odigrali tekmo za tretje mesto, Nizozemci so jo dobili s 3 : 0.

Napeti obračuni za polfinale mundiala

Nemci v letu 2014 najboljši na svetu!

V izločilnih dvobojih zadnjih osmih ekip so se pomerile Brazilija in Kolumbija, Nemčija in Francija, Argentina in Belgija ter Nizozemska in Kostarika.

Nemci so po dobri igri na Marakani brez večjih težav premagali Francoze z 1 : 0 (Hummels), domačini pa so bili boljši od Kolumbije z 2 : 1 (Silva, Luiz; Rodriguez). Četrfinalno tekmo med Brazilijo in Kolumbijo v Fortalezi je zaznamoval grob prekršek Kolumbijca Zunige, ki je Neymarja le nekaj minut pred koncem tekme v predelu hrbta (vretence) poškodoval tako, da je za najboljšega Brazilca mundiala konec. V polfinalu zaradi dveh rumenih kartonov ni bilo niti stebra in šefa obrambe Silve.

Argentinci Belgijcem v četrfinalu niso dovolili razviti igre in so po 90 minutah z 1 : 0 (Higuain) domov poslali še eno evropsko ekipo. Nizozemska se je s Kostariko mučila 120 minut igre, zadevala prečke in stative, zapravljala številne priložnosti, na koncu pa zmagala po enajstmetrovkah s 4 : 3.

Sistem tekmovanja v Braziliji

Svetovno prvenstvo v nogometu v skoraj dvestomilijonski južnoameriški državi se je v prvem delu odvijalo v osmih skupinah s po štirimi reprezentancami, ki so se medsebojno pomerile na treh tekmah za drugi del tekmovanja, ki se nadaljuje na izpadanje. Po razburljivih tekmah osmine finala so zdaj na vrsti četrtfinalni obračuni, ki bodo določili polfinaliste. Po morebitnem neodločenem izidu ekipi po odigranih 90 minutah četrfinala nadaljujeta tekmo v dveh podaljških po 15 munut (pravila zlatega gola ni), če zmagovalca ni, sledi izvajanje enajstmetrovk do dokončnega zmagovalca (5 : 5 + 1 ...).

Skupine za Fifino svetovno prvenstvo v nogometu Brazilija 2014 (na prvem mestu je nosilka skupine)

Skupina A: Brazilija, Hrvaška, Mehika, Kamerun
Skupina B: Španija, Nizozemska, Čile, Avstralija
Skupina C: Kolumbija, Grčija, Slonokoščena obala, Japonska
Skupina D: Urugvaj, Kostarika, Anglija, Italija
Skupina E: Švica, Ekvador, Francija, Honduras
Skupina F: Argentina, Bosna in Hercegovina, Iran, Nigerija
Skupina G: Nemčija, Portugalska, Gana, ZDA
Skupina H: Belgija, Alžirija, Rusija, Južna Koreja

32 reprezentanc na svetovnem nogometnem prvenstvu

Iz Evrope je na mundialu bilo 13 reprezentanc: Španija, Italija, Anglija, Bosna in Hercegovina, Rusija, Hrvaška in Portugalska so iz različnih razlogov, slabih predstav in tudi odločilnih sodniških napak že zapustile Brazlijo. Po skupinskem delu so potovalne kovčke spakirali tudi reprezentanti Ekvadorja, Slonokoščene obale, Gane, Kameruna ter Hondurasa, po četrfinalnih tekmah pa še ekipe ZDA, Nigerije, Alžirije in Švice.

large_article_Wayne-Rooney-Getty-Images.jpg
Angleška, španska, bosanska in še nekatere reprezentance na mundialu niso imele sreče s sodniki oz. dovolj znanja in so že odletele iz Brazilije. (Foto: Getty Images/Guliver Image)

Kraji ...

Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo, Belo Horizonte, glavno mesto Brazilija, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife so mesta, v katerih bodo odigrane tekme skupinskega oz. prvega dela in drugega dela, ko bodo odigrane tekme na izpadanje. V skupinskem delu tekmovanja bodo ekipe razdeljene v skupine od A do D, torej v osem skupin s po štirimi reprezentancami. Po dve najboljši reprezentanci iz posamezne skupine se bosta uvrstili med 16 najboljših, ki bodo drugi del tekmovanja začele 28. junija in končale 1. julija. Četrtega in petega julija bodo odigrane štiri četrtfinalne tekme (Rio de Janeiro, Salvador, Brazilija, Fortaleza).

Finale na Marakani

8. in 9. julija bosta Sao Paulo in Belo Horizonte gostila polfinalni tekmi mundiala. Tekma za treje mesto bo odigrana v Brasili ob 22. uri. Veliki finale bo odigran 13. julija v Río de Janêiru (21.00) na legendarnem stadionu Marakana.

Brazilci so bili zadnjič svetovni prvaki leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, v finalu so premagali Nemce, Francozi, ki so sicer osvojili Fifin pokal na domačem mundialu leta 1998, so leta 2006 v Nemčiji v finalu izgubili proti Italiji, leta 2010 pa so v Španci v Južni Afriki bili premočni za Nizozemsko. Nemci, eni izmed velikih favoritov tudi naslednjega mundiala, so bili prvaki leta 1990 v Italiji, leta 1994 pa je v ZDA slavil brazilski selecao.