Vrhunec kurentovanja s karnevalsko povorko na pustno nedeljo

V 11 dnevih mednarodnega pustnega festivala bo več kot sto dogodkov, na osrednjih povorkah in prikazih se bo po napovedi organizatorja predstavilo okrog 6000 likov in mask.

Na kurentovanju, enem največjih slovenskih in evropskih etnografskih festivalov, kot že več let poudarjajo organizatorji, pričakujejo tudi letos veliko obiskovalcev. Letošnji program bo ponovno zelo obsežen, od 3. do 13. februarja se bodo zvrstile številne prireditve in drugi dogodki, vrhunec kurentovanja pa bo mednarodna karnevalska povorka na pustno nedeljo. Ptujčanke in Ptujčani obdobju karnevala in pusta pravijo kar peti letni čas.

large_article_Etno-povorka_64_Marko-Pigac_2017-687x1030.jpg

Med kurentovanjem, že 58. po vrsti, bo na Ptuju oblast že po tradiciji v rokah princa karnevala, ki tako tudi letos vabi na kurentovanje vse norčave pustne šeme in obiskovalce. Organizatorji ponosno poudarjajo, da je Unesco v letu 2017 razglasil vpis obhodov kurentov na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

large_article_Ptujski-korzo_187_Marko-Pigac_2017-1030x687.jpg

Prireditelji opozarjajo na številne osrednje prireditve. V petek, 2. februarja ob polnoči bo tako na vrsti kurentov/korantov skok. »Polnočno mistično doživetje, ko si kurenti prvič nadenejo zvonce, zaplešejo ob ognju in z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo«, je kurentov skok opisal prireditelj. V soboto, 3. februarja bo otvoritvena etnopovorka. »Povorka s predstavitvijo etnografskih likov je prava paša za oči. Poleg vsem dobro znanih kurentov se boste na ptujskih ulicah in trgih srečali s številnimi tradicionalnimi pustnimi liki, kot so kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi«, o etnopovorki dodaja prireditelj. Zagotovo bo veliko videti 11. februarja, ko bo na ptujskih ulicah mednarodna karnevalska povorka, ki je vrhunec kurentovanja. Prireditelj pričakuje več tisoč tradicionalnih likov in karnevalskih mask, ki vsako leto navdušujejo s predstavitvijo in raznovrstnostjo. Naslednji dan bo sledila povorka otrok iz vrtcev, v torek, 13. februarja 2018 pa bo na žalost številnih prišel pustni torek s pokopom pusta, ki bo zaključil letošnje pustovanje in kurentovanje.