Sedem dni kurentovanja, z veliko mero humorja in pustne satire

Na Ptuju med 2. in 9. februarjem več kot 90 dogodkov

Na kurentovanju, enem največjih slovenskih in evropskih etnografskih festivalov, kot pravijo organizatorji, pričakujejo več kot sto tisoč obiskovalcev. Letošnji program bo obsegal zanimiv etnografski, karnevalski in umetniški del.

large_article_KurentovanjePtuj3.jpg

Med kurentovanjem, že 56. po vrsti, bo na Ptuju oblast že po tradiciji v rokah princa karnevala, Bertold Draneški tako tudi letos vabi na kurentovanje vse norčave pustne šeme in obiskovalce. Organizatorji ponosno poudarjajo, da bo v bližnji prihodnosti Unesco kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine.

large_article_KurentovanjePtuj1.jpg

Kurentovanja seveda ni brez kurentov – na ogled bodo za začetek pustnega časa in rajanja korantov skok, povorka otrok iz slovenskih vrtcev, mednarodni slikarski ex-tempore, velika mednarodna pustna in karnevalska povorka, mestni pustni korzo ... Letošnja povorka bo posvečena prebujanju pomladi, saj, kot pravijo organizatorji, »etnografski liki ptujskega okolja in širše, ki jih ni malo, vsi na svoj način oznanjajo pomlad«. Najboljše pustne skupine, ki bodo sodelovale na kurentovanju, bodo tudi letos nagrajene, v nagradnem skladu je 6000 evrov.

large_article_KurentovanjePtuj2.jpg

Ob predstavitvi Kurentovanja 2016 je Bertold Draneški, že omenjeni princ karnevala, na kurentovanje povabil z naslednjimi besedami: »Na Ptuju bomo veseli vseh ljudi dobre volje, ki si želijo v tem času nadeti masko in se spremeniti v bitje po svoji želji ter s kritično in šaljivo noto povedati to, kar brez maske morda ne gre.«