11. september 2001, dan, ko se je spremenila usoda mnogih ljudi in številnih delov sveta

Teroristični napad na WTC 11. 9. 2001

Enajstega septembra 2001 (nine-eleven, 9/11) so napadalci iz teroristične mreže Al Kaida šokirali svet. ZDA in svet od tedaj v številnih pogledih nista več ista.

Napadalci so 11. 9. 2001 (na presenečenje vseh ameriških in drugih varnostno-obveščevalnih služb) med poletom ugrabili štiri ameriška potniška letala in z dvema izvedli samomorilske napade na Svetovni trgovinski center (t. i. dvojčka WTC, Twin Towers) v New Yorku, z enim so se zaleteli v zgradbo Pentagona, s četrtim letalom ugrabiteljem zaradi upora potnikov ni uspelo zadeti cilja (najverjetneje v Washingtonu), letalo United Airlines Flight 93 je tako strmoglavilo na neposeljeno ruralno območje v Pensilvaniji.

9.11.2001, WTC.jpg
Foto: Spencer Platt/Getty Images (Napad z letalom United Airlines Flight 175, ki je poletelo iz Bostona, na južni nebotičnik WTC-ja; letalo je eksplodiralo ob 9.03 po lokalnem času.)

 

V vseh štirih ugrabljenih potniških letalih (American Airlines Flight 11 in 77 ter United Airlines Flight 93 in 175) so umrli vsi člani posadk in potniki ter 19 samomorilskih ugrabiteljev. Največ žrtev napadov 11. septembra je bilo zaposlenih v obeh nebotičnikih WTC-ja. Obe zgradbi, sicer simbola New Yorka in ZDA, sta se porušili v približno dveh urah po naletu letal, ob zrušenju so se porušile ali pa bile poškodovane tudi številne sosednje zgradbe.

V enem dnevu zaradi mednarodnega terorizma umrlo skoraj 3000 oseb

Življenje so poleg ujetih v dvojčkih WTC izgubili tudi številni policisti in reševalci oz. gasilci, ki so ujetim v obeh zgradbah in žrtvam nesebično priskočili na pomoč, skupaj okoli 2600. Po podatkih portala September 11 attacks je neposredno zaradi posledic terorističnih napadov umrlo 2975 oseb, 24 pa je pogrešnih in domnevno mrtvih. Zaradi posledic napadov je več tisoč oseb utrpelo tudi hude in lahke telesne poškodbe, hude posledice za zdravje pa se še kažejo in se bodo pri številnih preživelih žrtvah kazale tudi v prihodnje.