NBA: Houston, Golden State, Cleveland ali Boston?

Letošnji draft za Slovence najzanimivejši v zgodovini naše košarke

LeBron (James), Curry, Harden ali Tatum? Kdo se bo letos veselil naslova prvaka lige NBA? Najmočnejša in tako tudi najzanimivejša košarkarska liga se približuje h končnemu finalu najboljših ekip vzhodne in zahodne konference. Para Houston – Golden State v zahodni konferenci in Boston – Cleveland v vzhodni bosta odločala o velikem finalu lige NBA. V celotni ligi je v rednem delu bil najboljši Houston Rockets, a Golden State Warriors s trojico Durant, Curry in Thompson menijo, da bodo v sedmih tekmah zagotovo boljši od ekipe okoli Hardna in Paula.

LEBRON JAMES.jpg

Cleveland Cavaliers s trenutno najboljšim košarkarjem LeBronom Jamesom so v rednem delu igrali malenkost pod pričakovanji, a so v seriji s Torontom pokazali, da so najboljši ko je treba, tj. v končnici.

 

Na vzhodu Boston v končnici igra odlično, čeprav je poškodovan Irving, še lani Konjenik, ki je igral zraven Jamesa. Odlična sta Tatum in Horford, Rozier in Smart ne zostajata dosti, tudi sicer igrajo že precej časa brez največjega zvezdnika Irvinga kolektivno košarko. Cleveland za razliko od konkurenta temelji svojo igro večinoma na Jamesu, ki v ekipi izjemno dominira, asistirajo pa mu Love, Smith, občasno Korver in igralci s klopi, a trenutno najboljši košarkar na svetu je do zdaj v končnici te sezone še vedno prevzel odgovornost in v tesnih končnicah na odločilnih tekmah rešil Cleveland. A bo tako tudi v seriji proti kolektivno močnemu Bostonu pa bomo lahko videli po največ sedmih tekmah.

 

Luka Dončić v NBA

Veliko zanimivega nas čaka tudi pri dogajanju okoli selitve slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića v ligo NBA oz. s prihajajočim draftom, ki bo odločil, kje bo slovenski superzvezdnik evropske košarke jeseni nadaljeval svojo uspešno športno pot. Vse oz. več bo sicer znano šele 21. junija (prva odločitev bo padla v Brooklynu ob 19. uri, torej že 22. junija po našem času ob eni ponoči), a t. i. loterija je že 15. maja določila vrstni red ekip lige NBA, ki bodo lahko junija prve izkoristile svoje pravice do izbora najboljših izmed prijavljenih. Trenutno je še veliko špekulacij in analize ter razprava bodo potekale vse do trenutka izbora v centru Barclays. Tako ni jasno, ali bo morda prvi izbor Luka Dončić, ali pa bo vseeno to ameriški favorit DeAndre Ayton, dominanten domači center študentske košarke iz Arizone, ki si ga želijo tudi nekateri glavni igralci Sonc. Veliko ugibanj je sprožilo sicer dejstvo, da je ekipo Phoenix Suns kot glavni trener pred tedni prevzel Igor Kokoškov, nekdanji selektor naših evropskih prvakov. Splošno znano dejstvo je tudi, da imajo za nakupe v ekipah NBA glavno besedo generalni menedžerji ekip oz. njihovi lastniki, na njih pa pritiskajo tudi navijači, trenerji pa le izrazijo svoje želje in zamisli razvoja in igre ekipe, ki jih odločevalci vedno ne upoštevajo. Luka bi kot drugi izbor na draftu lahko zaigral tudi za Sacramento, ki ga vodi Vlade Divac.

Dončič se lahko tudi odloči, da letos še ne bo zaigral v ekipi, ki ga izbere, lahko tudi zahteva, da ga prodajo v drugo ekipo ali pa se o kaki zamenjavi pravic in igralcev odločevalci v NBA dogovorijo in vse presenetijo s kako drugo rešitvijo. Možnosti je veliko.

Za slovenske navdušence NBA bi bilo morda najzanimivejše, če bi po spletu okoliščin Luka lahko na začetku kariere v NBA imel dovolj igralnega časa in tako eno izmed glavnih vlog v kateri izmed legendarnih ekip iz megapolisov. Žreb sicer ni hotel, da bi takoj zaigral v New Yorku v dvorani Madison Square Garden s Kristapsom Porzingisom (ki je bil navdušen nad njim že na Eurobasketu), z latvijskim zvezdnikom bi tako tvorila odličen evropski mladi dvojec prihodnosti Knicksov. Podobno pa velja tudi za igranje v Chicagu, v legendarni dvorani United Center bi Biki lahko gradili ekipo tudi na evropskem dvojcu, tj. Dončiću in Lauriju Markkanenu. Morda pa se bodo karte še premešale, v NBA včasih igralci dobijo informacijo o svojem odhodu v drugo moštvo kar po esemesu.

V ligi NBA so na prvem mestu torej želje lastnikov in menedžerjev moštev ter tudi domačih navijačev oz. obiskovalcev tekem, ki večinoma preferirajo igralce iz ZDA in so na začetku najmanj skeptični do t. i. rookiejev iz njim najbližje študentske košarke (npr. letos najboljša v ligi NBA sta npr. Donovan Mitchell iz ekipe Utah Jazz in Jayson Tatum iz Bostona). Evropejci na draftu lahko samo upamo na čedalje vidnejšo vlogo megatalentov, kot je tudi Luka Dončić, ki lahko s košarkarskim talentom in z značajem že takoj veliko in odločilno prispeva k igri izbranega moštva, v ZDA so, kot kažejo številni komentarji v internetu (npr. Twitterju) stereotipi še kako živi, še prepogosto je zaničevanje neameriških košarkarjev. Naslednja sezona v ligi NBA bo z Luko Dončićem, če se bo dokončno odločil za igranje v NBA, zanimiva kot še nikoli, že zdaj popularna košarka pa bo tako v državi evropskih prvakov še izjemno pridobila na popularnosti in utemeljeno je mogoče sklepati, da se bo zdaj zaradi slovenskega mladega megazvezdnika še veliko mladih odločilo za ta fantastičen šport.

 

Trenutni izidi v zmagah (serija best-of-seven)

Houston – Golden State: 1 : 2

Boston – Cleveland: 2 : 2