NBA: Golden State v finalu lige NBA ponovno nadigral Cleveland

Letošnji draft za Slovence najzanimivejši v zgodovini naše košarke

LeBron (James) ali Durant, Curry in Thompson? Kdo se bo letos veselil naslova prvaka lige NBA? Podobnih vprašanj je bilo pred finalom lige NBA veliko. Najmočnejša in tako tudi najzanimivejša košarkarska liga se je končala s finalom najboljših ekip vzhodne in zahodne konference. Golden State iz zahodne konference in Cleveland iz vzhodne sta odločala v velikem finalu lige NBA. V celotni ligi je v rednem delu bil najboljši Houston Rockets, a Golden State Warriors s trojico Durant, Curry in Thompson so dokazali, da so v sedmih tekmah boljši od ekipe okoli Hardna in Paula in, kot smo videli v finalu, tudi od LeBrona Jamesa in njegovih Kavalirjev.

LEBRON JAMES.jpg

Cleveland Cavaliers s trenutno najboljšim košarkarjem LeBronom Jamesom so v rednem delu igrali malenkost pod pričakovanji, a so v serijah s Torontom in z Bostonom pokazali, da so najboljši ko je treba, tj. v končnici. A v finalu lige NBA so bili brez možnosti, predvsem pa so se povsem izgubili po prvi tekmi, ki se je po podaljških izšla v korist prvakov.

 

Durant MVP finala lige NBA 2018

LeBron, trenutno najboljši košarkar na svetu, je v končnici te sezone še vedno prevzel odgovornost in v tesnih končnicah na odločilnih tekmah z znanjem in tudi z močjo reševal Cleveland. Podobno je bilo na sedmi tekmi v Bostonu, a proti Bojevnikom je bil brez moči. Igra Kavalirjev, ki so brez LeBrona sila povprečna ekipa, je brez dominantnega Jamesa bila vse preveč polna napak, povprečna sta bila tako obramba in napad ekipe iz zvezne države Ohio. James je tako zaigral v finalu lige že osmič zapored, v letošnjem pa je ponovno naletel na predobrega in premočnega ter raznovrstnejšega nasprotnika, ki je Kavalirjem jemal voljo in povzročal frustracije. Proti kolektivno močnemu prvaku zahodne konference s trojico Durant, Curry in Thompson in zelo dobrimi Greenom, Iguodalo, McGeejem, Livingstonom, Bellom ... so bili letošnji košarkarji Clevelanda brez moči.

Kje bo drugo leto igral megazvezdnik LeBron še ni znano, ker je t. i. free agent lahko zdaj ponovno sam izbira. Omenjajo se Los Angeles Lakers, Houston Rockets and Philadelphia 76ers, tudi Dragićev Miami Heat. V končnici svoje 15. sezone je pri 33 letih povprečno dosegel 34,5 točke, 9,2 skoka in 9 asistenc v 42 minutah, na zadnjih treh tekmah je igral morda celo s poškodovano roko. James je torej za številne ekipe, seveda samo take, ki imajo dovolj talentiranih igralcev, tudi v naslednjih letih lahko najmočnejše jamstvo za igranje v tako želenem finalu lige in za njeno osvojitev.

MVP letošnjega finala je ponovno postal Kevin Durant, ki je s Stephenom Curryjem bil v končnici gonilna sila ekipe Golden State in se tako z Bojevniki že drugi leto po vrsti veseli naslova. Curry in Thompson sta z letošnjo zmago že pri treh naslovih prvaka lige NBA, skupaj pa je to šesti za Golden State.

 

Luka Dončić v NBA

Veliko zanimivega nas čaka tudi pri dogajanju okoli selitve slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića v ligo NBA oz. s prihajajočim draftom, ki bo odločil, kje bo slovenski superzvezdnik evropske košarke jeseni nadaljeval svojo uspešno športno pot. Vse oz. več bo sicer znano šele 21. junija (prva odločitev bo padla v Brooklynu ob 19. uri, torej že 22. junija po našem času ob eni ponoči), a t. i. loterija je že 15. maja določila vrstni red ekip lige NBA, ki bodo lahko junija prve izkoristile svoje pravice do izbora najboljših izmed prijavljenih. Trenutno je še veliko špekulacij in analize ter razprava bodo potekale vse do trenutka izbora v centru Barclays. Tako ni jasno, ali bo morda prvi izbor Luka Dončić, ali pa bo vseeno to ameriški favorit DeAndre Ayton, dominanten domači center študentske košarke iz Arizone, ki si ga želijo tudi nekateri glavni igralci Sonc. Veliko ugibanj je sprožilo sicer dejstvo, da je ekipo Phoenix Suns kot glavni trener pred tedni prevzel Igor Kokoškov, nekdanji selektor naših evropskih prvakov. Splošno znano dejstvo je tudi, da imajo za nakupe v ekipah NBA glavno besedo generalni menedžerji ekip oz. njihovi lastniki, na njih pa pritiskajo tudi navijači, trenerji pa le izrazijo svoje želje in zamisli razvoja in igre ekipe, ki jih odločevalci vedno ne upoštevajo. Luka bi kot drugi izbor na draftu lahko zaigral tudi za Sacramento, ki ga vodi Vlade Divac.

Dončič se lahko tudi odloči, da letos še ne bo zaigral v ekipi, ki ga izbere, lahko tudi zahteva, da ga prodajo v drugo ekipo ali pa se o kaki zamenjavi pravic in igralcev odločevalci v NBA dogovorijo in vse presenetijo s kako drugo rešitvijo. Možnosti je veliko.

Za slovenske navdušence NBA bi bilo morda najzanimivejše, če bi po spletu okoliščin Luka lahko na začetku kariere v NBA imel dovolj igralnega časa in tako eno izmed glavnih vlog v kateri izmed legendarnih ekip iz megapolisov. Žreb sicer ni hotel, da bi takoj zaigral v New Yorku v dvorani Madison Square Garden s Kristapsom Porzingisom (ki je bil navdušen nad njim že na Eurobasketu), z latvijskim zvezdnikom bi tako tvorila odličen evropski mladi dvojec prihodnosti Knicksov. Podobno pa velja tudi za igranje v Chicagu, v legendarni dvorani United Center bi Biki lahko gradili ekipo tudi na evropskem dvojcu, tj. Dončiću in Lauriju Markkanenu. Morda pa se bodo karte še premešale, v NBA včasih igralci dobijo informacijo o svojem odhodu v drugo moštvo kar po esemesu.

V ligi NBA so na prvem mestu torej želje lastnikov in menedžerjev moštev ter tudi domačih navijačev oz. obiskovalcev tekem, ki večinoma preferirajo igralce iz ZDA in so na začetku najmanj skeptični do t. i. rookiejev iz njim najbližje študentske košarke (npr. letos najboljša v ligi NBA sta npr. Donovan Mitchell iz ekipe Utah Jazz in Jayson Tatum iz Bostona). Evropejci na draftu lahko samo upamo na čedalje vidnejšo vlogo megatalentov, kot je tudi Luka Dončić, ki lahko s košarkarskim talentom in z značajem že takoj veliko in odločilno prispeva k igri izbranega moštva, v ZDA so, kot kažejo številni komentarji v internetu (npr. Twitterju) stereotipi še kako živi, še prepogosto je zaničevanje neameriških košarkarjev. Naslednja sezona v ligi NBA bo z Luko Dončićem, če se bo dokončno odločil za igranje v NBA, zanimiva kot še nikoli, že zdaj popularna košarka pa bo tako v državi evropskih prvakov še izjemno pridobila na popularnosti in utemeljeno je mogoče sklepati, da se bo zdaj zaradi slovenskega mladega megazvezdnika še veliko mladih odločilo za ta fantastičen šport.

 

Tekme finala lige NBA 2018 (serija best-of-seven), rezultati tekem (* po podaljških)

 

1. tekma

Golden State : Cleveland: 1 : 0 (124 : 114*)

2. tekma

Golden State : Cleveland: 2 : 0 (122 : 103)

3. tekma

Cleveland : Golden State: 0 : 3 (102 : 110)

4. tekma

Cleveland : Golden State: 0 : 4 (85 : 108)