Vroče poletje: Kako pomagati domačim živalim?

Štirinožnim prijateljem v vročih poletnih mesecih pomagajmo vsak dan

V Sloveniji Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) že nekaj let svetuje lastnikom živali, kako naj za svoje najboljše štirinožne prijatelje skrbijo v vročih poletnih mesecih. Poudarjajo, da imajo sesalci in ptice sicer zmožnost uravnavanja telesne temperature, vendar ima ta v določenih razmerah, kot je tudi dolgotrajna poletna vročina, svoje meje.

Zato je pomembno, da lastniki živali v vročem vremenu poskrbijo, da sta jim vedno na voljo sveža (pitna) voda in dostop do senčnih oz. hladnejših mest. Priporočljivo je tudi, da se fizične dejavnosti z živalmi (kot so npr. agiliti, sprehodi), izvajajo v hladnejših delih dneva, tj. zjutraj in zvečer. Nikakor pa živali ne smemo puščati v zaprtih vozilih, npr. zaprtem avtomobilu z zaprtimi stekli, poudarjajo tudi v UVHVVR. Enako velja za kruto puščanje štirinožnih prijateljev na soncu na metrskih verigah ipd. V okolicah hiš in drugih bivališč je vedno dovolj senčnih mest oz. krajev, kamor lahko lastniki najboljše človekove prijatelje umaknejo pred neposredno sončno pripeko.

pes pod deznikom_vrocina.jpg

Če kljub temu živali utrpijo vročinski udar, lastnikom svetujejo, da naj izvedejo prvo pomoč, primerno posamezni živali, ki pri vročinskem udaru poteka tako: žival naj premestijo v senčen in zračen prostor, ji privzdignejo glavo in jo ohlajajo z vodo, nato pa naj, če je treba, poiščejo veterinarsko pomoč.